Wij willen vanuit wederzijdse betrokkenheid leerlingen helpen om zichzelf te kunnen zijn.

Charlotte Dematons bezoekt groep 7/8

22 mei 2019

Op dinsdag 21 mei kwam de schrijfster en illustrator Charlotte Dematons op bezoek in groep 7/8 van de Fakkel. Charlotte is bekend van het mooie boek 'Duizend dingen over Nederland'. De schrijfster tekent mooie, grote platen en verstopt altijd een item in de tekening. Een boek vol raadsels dus en dat houdt de kinderen aardig zoet! De verhalen van Charlotte bleken net zo mooi als haar tekeningen...

 

Indrukwekkend verhaal over strenge leraren

Charlotte is geboren in Frankrijk. Ze is tweetalig opgevoed en had een strenge juf en meester, zo vertelde ze. De kinderen werden meegenomen in haar verhaal over hoe het bij haar op school ging als de meester vond dat een leerling niet goed luisterde. En dat was nog eens andere koek! Charlotte nam de leerlingen mee in de tekening van het verhaal. Geboeid hingen zij aan haar lippen.

 

 

Geschiedenis in tekeningen en dikke vliegtuigen

Behalve over haar schooltijd, vertelde Charlotte over de oorlog. Ze pakte de tekening van Rotterdam en het bombardement bij haar verhaal. Ze vertelde over het achterhuis, de geschiedenis van Nederland en over de seizoenen. Elke tekening die ze gemaakt heeft illustreert een verhaal. De kinderen zijn onder de indruk van de tekeningen. "Juf, hoe kunt u zo goed een vliegtuig tekenen?” Charlotte legde het de leerlingen graag uit. "Ik ga naar de speelgoedwinkel en koop daar een klein vliegtuigje. Vervolgens teken ik het vliegtuigje na. Of ik gaat naar de bieb en bekijk een vliegtuig in een boek. Ik kijk goed hoe de verhoudingen getekend moeten worden en dan teken ik dat na. De bieb heeft heel veel mooie boeken en dus het is echt de moeite waard om daar vaak langs te gaan!" De kinderen knoopten het goed in hun oren: mooie tekeningen maken = vaak naar de bieb.

 

 

Een inspirerend bezoek

Aan het eind van het bezoek tekende Charlotte een olifant en een molen voor de klas. Uiteraard zullen we deze inlijsten en een mooie plek in de klas geven. Het was een mooie gastles en inspiratie om nog meer te gaan tekenen in de klas. Hartelijk dank Charlotte!

 Nieuwsarchief