Leestijd 5 - 6 min
Juf Marti verwerkt haar passie in haar onderwijs

“Deze leerlingen hebben behoorlijk pech met een juf die niet kan zingen, maar daar hebben we een oplossing voor gevonden.” Marti Engels staat grijnzend voor haar groep 3/4 op De Fakkel in Nieuw Vennep. Het is vrijdagmiddag, een kwartier voor de bel gaat. Behalve de leerlingen hebben ook veel ouders zich verzameld in het klaslokaal.

Muziek prikkelt creativiteit, stimuleert emotionele ontwikkeling en heeft een positieve invloed op schoolprestaties. Een bijkomend voordeel van sámen muziek maken is dat het kinderen leert rekening te houden met elkaar, waardoor ook sociale vaardigheden getraind worden. Dat muziekonderwijs belangrijk is voor kinderen is duidelijk, maar wat als muziekles geven jouw ding niet is als juf of meester?

Juf Marti liep hier tegenaan. Ze luistert graag naar muziek, maar muziekonderwijs verzorgen vindt zij lastig. In de praktijk had dit als gevolg dat muziek keer op keer week voor ander onderwijs. Totdat Marti daar klaar mee was. “Muziek is hot binnen het onderwijs en ik moest daar iets mee – ook als het niet mijn ding is. Soms moet je jezelf motiveren om ergens mee te beginnen, dus ik dacht na over hoe ik muzieklessen ook voor mijzelf leuk kon maken. Zo kwam ik op het idee om mijn eigen passie te combineren met mijn onderwijs.”

"Soms moet je jezelf motiveren om ergens mee te beginnen, zo kwam ik op het idee om mijn eigen passie te combineren met mijn onderwijs.”

Marti is groot fan van de Amerikaanse zanger Gavin DeGraw. Ze kwam erachter dat zijn gitarist, Billy Norris, naast zijn optredens ook gitaarlessen geeft. Marti heeft Billy een mailtje gestuurd om te vragen of hij mee wilde werken aan een muziekproject met haar klas. “Ik vertelde dat ik zelf een lied zou schrijven en vroeg hem of hij de muziek bij dat lied wilde verzorgen.” Dít is hoe juf Marti rolt: Dag celebrity, hier juf Marti van De Fakkel… En het werkte. “Ik kreeg direct reactie van hem: het leek hem ontzettend leuk en hij wilde hier graag aan meewerken. Gratis. Heel gaaf!”

Marti schreef het lied ‘Samen’ voor haar klas op de muziek van Gavin DeGraw. In de tekst heeft ze de namen van de leerlingen verwerkt. “De eerste keer dat de kinderen horen dat hun naam in een lied genoemd wordt is geweldig!” Als ze gevraagd wordt wat het project voor de leerlingen doet denkt Marti even na. “Samen zingen betekent dat je samen moet werken. Alles wat je doet heeft invloed op het geluid van de groep. Dat vraagt om goed luisteren, afstemmen en doseren. Maar het vraagt zeker ook om durven! Wat er de afgelopen maanden in de groep gebeurd is door dit project is fantastisch. Het heeft de groep emotioneel verbonden.”

Zingen moet je dus durven, maar dat ging niet vanzelf. De eerste keren wilde de helft van de groep niet mee te doen. “Ik heb de kinderen geleerd om de muziek te voelen, want als je het écht voelt dan kan het niet meer mis gaan. Het gaat dan vanzelf en er ontstaat vertrouwen – in jezelf en in elkaar. Dit hebben we in eerste instantie geoefend door naar de muziek te luisteren met onze ogen dicht. Later zijn we ook gaan zingen met onze ogen dicht – totdat dat niet meer nodig was. Het resultaat is geweldig. De kinderen groeien, hebben plezier en ervaren hoe mooi het is.”

“Ik heb de kinderen geleerd om de muziek te voelen. Als je het écht voelt, dan kan het niet meer mis gaan."

Marti heeft veel positieve reacties ontvangen naar aanleiding van het project en merkt dat steeds meer mensen willen aanhaken. “Billy Norris, maar ook mijn broer (hij is muzikant) en ouders van leerlingen. Het project gaat leven.” Om dit project zichtbaar te maken voor ouders heeft Marti hen uitgenodigd voor een optreden op vrijdagmiddag. “Het is eigenlijk heel laagdrempelig om ouders dat kwartiertje eerder aan te laten haken om te laten zien wat we doen en hoe leuk dat is. Het is ook heel leerzaam voor de kinderen om zo in de belangstelling te staan, want je ziet dat dat iets met hen doet.”

Deze vrijdagmiddag staan de leerlingen van groep 3/4 voor de klas en hun ouders hebben zich aan de zijkanten van het lokaal verzameld. “Wat fijn dat jullie er zijn vanmiddag!” Marti vertelt over hoe het project tot stand gekomen is en haar broer belt in via Skype om van afstand mee te spelen met de muziek op de gitaar. Leerlingen hebben eerder met Billy Norris geskypet tijdens de les en hebben door dat hier iets niet klopt. “Huh - hoezo spreekt hij opeens Nederlands? Hij komt toch uit Afrika?!” Billy kon helaas niet inbellen vandaag... Het maakt de leerlingen echter weinig uit, want zij zijn net zo blij om de broer van Marti te zien. Ze zijn druk aan het zwaaien naar het scherm – totdat de muziek begint.

De tonen van de muziek starten en de hoofdjes beginnen te deinen op de vertrouwde muziek. Heupjes komen voorzichtig in beweging, maar de aanwezigheid van al die filmende ouders is duidelijk spannend voor de kinderen. Het lijkt een drietal jongens echter totaal te ontgaan. We hebben een fanatieke air-gitarist en air-drummer in de zaal en het kleinste jongetje uit de klas voelt zich als een vis in het water. Hij stapt uit de kring en voert iets op waar het gemiddelde biodanza gezelschap nog een puntje aan kan zuigen. Als íemand de muziek voelt dan is het deze kleine baas.

“Iedereen is vrolijk, want wij zijn een fijne klas
Iedereen is aardig en dat komt ons goed van pas
En we werken hard en we doen ons best
En soms gaat het mis, maar dan helpt de rest
Oh, samen – samen zijn we supersterk…”

De kinderen gaan op in het zingen, de broer van Marti begeleidt hen lachend op zijn gitaar via Skype en juf Marti geniet van haar leerlingen terwijl zij zo staan te zingen voor hun ouders. Win-win-winnaars bij juf Marti in de klas!

auteur
relevante categorieën (mede)eigenaarschap, Bruggen Bouwen, vormgeving