Leestijd 3 - 4 min
Evy en Valentijn leiden Wethouder Haarlemmermeer rond op De Fakkel

Op donderdag 28 februari bracht Marjolein Steffens, Wethouder Jeugd & Onderwijs van gemeente Haarlemmermeer, een bezoek aan sbo De Fakkel in Nieuw-Vennep. Leerlingen vroegen wat een Wethouder eigenlijk is, maar hoe leg je dat uit aan deze jonge kinderen? “Een wethouder is… iemand die veel met de burgemeester praat over belangrijke dingen.” En dat was voldoende - de leerlingen waren onder de indruk.

Marjolein Steffens is al langere tijd met tussenpozen Wethouder in de gemeente Haarlemmermeer en is dat in het verleden ook voor Jeugd & Onderwijs geweest. Recent is Jeugd & Onderwijs opnieuw aan haar portefeuille toegevoegd. “Maar er is een hoop veranderd in het onderwijs de afgelopen jaren”, benadrukt Marjolein. Om kennis te maken met de diverse scholen in de regio en “de rijkdom aan kinderen” is zij bezig met een uitgebreide scholentour.

Evy en Valentijn leiden Wethouder Marjolein Steffens door De Fakkel

Kennismaken met De Fakkel

Haar bezoek aan De Fakkel begint met een korte inhoudelijke kennismaking met Locatiedirecteur Martine de Ruijter. Daarna is het aan Valentijn en Evy uit groep 5/6b om de Wethouder een rondleiding door de school te geven. De rondleiding begint in de aula. “Hier doen we meestal dingen samen”, vertelt Evy. “We hebben soms feestjes en we doen hier ook spelletjes. En daar in de grote keuken maken we lekkere dingen, zoals pepernoten en pizza’s.” “Hier zijn de WC’s”, vult Valentijn zijn klasgenote aan.

Valentijn leidt het gezelschap verder de gang in. “In dit lokaal doen we altijd Crea Bea en hiernaast is onze klas.” We sluipen het lokaal binnen. Terwijl juf Kirsten lesgeeft aan de klas maakt de Wethouder stiekem een selfie met Evy en Valentijn. Terug op de gang wordt Marjolein gewezen op een rij met foto’s aan de wand. “Dit zijn alle kinderen uit onze klas. Er staat op wanneer iedereen jarig is en wat we willen bereiken dit jaar in groep 6. Hier hangt de mijne!”

Wethouder Marjolein Steffens maakt een selfie met haar gidsen Evy en Valentijn

In groep 7/8 bij juf Natasja zijn de kinderen bezig met het vak nieuwsbegrip. Vandaag staat de les in het teken van carnaval, maar eerder deze week heeft de klas ook over de aankomende staking binnen het onderwijs gesproken. “De kinderen zijn het eens met de staking, toch?” Een jongen in de klas reageert: “Ja natuurlijk, een lekker dagje vrij!” De Wethouder lacht hard en we gaan verder naar de klas van meester Mehmet, waar de leerlingen van groep 5/6 huizen aan het bouwen met Lego.

De leerlingen van juf Marti in groep 3/4 vinden het duidelijk spannend dat de Wethouder hun klas bezoekt, maar dat is niet zo gek. Deze kinderen treden vandaag namelijk op voor de Wethouder! De kinderen staan voor de klas als juf Marti de muziek start. Hier en daar wordt in de lucht gedrumd op de muziek of beweegt voorzichtig een heupje van links naar rechts, maar de meeste kinderen staan met grote ogen te wachten tot ze kunnen beginnen met zingen (of de Wethouder de klas weer verlaat – wie zal het zeggen). “… want we zijn een fijne klas… SÁMEN - SÁMEN!” zingen de kinderen. Juf Marti geniet met volle teugen van haar zingende klas en gebaart lachend naar de Wethouder dat de kinderen erg verlegen zijn vandaag. “Wat fantastisch, maar echt hartstikke goed”, roept de Wethouder als het lied af is.

Wethouder Marjolein Steffens maakt kennis met juf Marti van groep 3/4

"Op mijn vorige school was er een juf die zei dat ik gewoon met de andere kinderen mee moest doen, maar dat kon niet”, vertelt Valentijn.

Bij de afsluiting van de rondleiding vraagt Marjolein Evy en Valentijn hoe zij het vinden op De Fakkel. “Op mijn vorige school ging het niet zo goed”, vertelt Evy. “Ik was helemaal niet goed in de vakken.” De Wethouder probeert Evy gerust te stellen: “Soms hebben kinderen iets meer tijd nodig, maar die kinderen zijn net zo goed.” “Ik zat op dezelfde school als Evy, maar ik kon me helemaal niet concentreren. De juffen hadden geen tijd voor mij omdat er 30 kinderen in de klas zaten. En er was ook een juf die zei dat ik gewoon met de andere kinderen mee moest doen, maar dat kon niet”, vertelt Valentijn. “Maar dan is het helemaal niet zo leuk op school, denk ik”, zegt de Wethouder. Dat beamen de gidsen. “Maar hier is het wel leuk, want we krijgen meer tijd en we leren meer.” Valentijn vult Evy aan: “Maar we hoeven niet alleen maar te werken, werken, werken – we mogen ook spelletjes doen. En we mogen twee keer buiten spelen!”

Wethouder Marjolein Steffens dankt haar gidsen voor de rondleiding

De Wethouder neemt afscheid van De Fakkel en bedankt Evy en Valentijn voor de goede rondleiding. Het duo keert trots terug naar hun klas. Hebben zij deze vriendin van de Burgemeester maar mooi even een rondleiding gegeven door hun school!

auteur
fotografie Britt Hoeksema
relevante categorieën algemeen, integraal samenwerken, sector West